ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

 

Ήταν γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2011 όταν το τηλέφωνο μου χτυπούσε επίμονα, η προσοχή μου όμως ήταν στο σκύλο μου που φέρμαρε την μπεκάτσα και ήμουν χαμένος στο δικό μου ‘μαγικό’ κόσμο του κυνηγιού. Το επίμονο κουδούνισμα του τηλεφώνου όμως με ξανάφερε στην πραγματικότητα. Στην άλλη γραμμή ο Σωκράτης,  υπεύθυνος της βάσης ετοιμότητας του ΟΦΚΑΘ στο Κιλκίς.

-Πρόεδρε έχουμε πρόβλημα έπεσε ένα φορτηγό με ξυλοκόπους στον καταρράκτη στο Μπέλλες και μας ζητήθηκε βοήθεια από τις τοπικές αρχές (Πάγωσα. Το σημείο το ήξερα. Είναι επικίνδυνο και απότομο.)

-Σε μισή ώρα όλοι στα γραφεία της ομάδας, του απαντώ.

Φώναξα άρον άρον το σκύλο, έχασα και τη μπεκάτσα αλλά δεν πειράζει. Με χτύπησε το καμπανάκι του εθελοντισμού.

Στο δρόμο για τη βάση αρχίζω τα τηλέφωνα για βοήθεια και σε άλλες εθελοντικές ομάδες που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι από τις γνώσεις τους για το σημερινό ατυχές συμβάν. Στις 10.30 φτάνω στα γραφεία και αφού ενημερώνομαι πλήρως μαθαίνω ότι έχουμε 2 τραυματίες που βρίσκονταν στο φορτηγό και 3 αγνοούμενους που χάθηκαν όταν βγήκαν για βοήθεια. Το πράγμα σοβαρεύει και έτσι ενημερώνω και τη Γ.Γ.Π.Π. Κεντρικής  Μακεδονίας και αυτή με τη σειρά της  τις κρατικές αρχές.  Ήδη τα παιδιά της βάσης ετοιμότητας είναι έτοιμα για αναζήτηση  και διάσωση και περιμένουν οδηγίες. Επίσης 1 ομάδα του ΟΦΚΑΘ από τα κεντρικά έχει ξεκινήσει και με κομβόι φέρνουν όσες ομάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου. Σημείο συνάντησης για όλους η καλύβα των κυνηγών στο Μπέλλες στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Γύρω στη 1 έφτασαν οι πρώτοι συνάδελφοι εθελοντές και με μεγάλη χαρά είδα ότι 9 εθελοντικές ομάδες δήλωσαν παρόν μέσα σε 2 ώρες. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ. Γρήγορα τέθηκαν Αρχηγός Διοίκησης, Επιχείρησης και Ασφάλειας. Μην έχοντας χρόνο γιατί σκοτεινιάζει, ξεκινάει το πεζοπόρο τμήμα προς αναζήτηση των χαμένων ξυλοκόπων και επίσης φεύγουν ασθενοφόρο με MEDIC και 3 τζιπ με εξοπλισμό για αναρρίχηση και τηλεπικοινωνίες  για το σημείο του πεσμένου φορτηγού με τους τραυματίες. Δυστυχώς μας έπιασε το βράδυ την ώρα που βρήκαμε το φορτηγό και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Στήσαμε προβολείς, δέσαμε τα σκοινιά και  ετοιμάστηκαν επίλεκτοι διασώστες για καταρρίχηση κ ανάσυρση των τραυματιών. Μετά από 2 ώρες οι τραυματίες είναι πάνω ασφαλείς στη σιγουριά που τους παρέχει το ιατρικό τμήμα της ομάδας που είχε την κάλυψη σε αυτό το συμβάν. Η διακομιδή στο νοσοκομείο έγινε με το ασθενοφόρο εθελοντικής ομάδας. Γύρω στις 10 το βράδυ και με αρκετό κρύο επιστρέψαμε στην καλύβα-αρχηγείο για ενημέρωση. Δυστυχώς οι έρευνες των πεζοπόρων απέβησαν άκαρπες. Επειδή το βουνό είναι επικίνδυνο δώσαμε λήξη για σήμερα για την ασφάλεια των εθελοντών. Οι γυναίκες και όσοι δεν μπορούσαν το κρύο κοιμήθηκαν στην καλύβα. Όλοι οι υπόλοιποι έξω σε σκηνές με -4 και με μια φωτιά να καίει ολονυχτίς. Πριν ξημερώσει την Κυριακή 20/11/2011  το πρωί ο ανήσυχος Αρχηγός Επιχείρησης μας σήκωσε άρον άρον για να ξεκινήσει η έρευνα των 3 χαμένων ξυλοκόπων. Γύρω στις 10 βρήκαμε  τον πρώτο με σπασμένο πόδι σε δύσβατη περιοχή .Άμεσα ανταποκρίθηκαν το ιατρικό για τις πρώτες βοήθειες και  άρχισε η μεταφορά του από διασώστες. Μετά από λίγο βρέθηκε ο δεύτερος σε κατάσταση σοκ αλλά υγιής ευτυχώς. Έτσι οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον τρίτο ξυλοκόπο. Κατά τη 1 το μεσημέρι βρέθηκε από τα μέλη του ΟΦΚΑΘ της βάσης ετοιμότητας Μουριών Κιλκίς που ήξεραν την περιοχή καλά και πιθανολογούσαν ότι μπορεί να ήταν εκεί. Η κατάσταση του δεν ήταν καλή γιατί ήταν χτυπημένος στο κεφάλι. Στήθηκε ολόκληρη αερογέφυρα με φορεία και σκοινιά που περνούσαν πάνω από τον καταρράκτη και  έτσι τον κατεβάσαμε και αυτόν με ασφάλεια. Αφού επιστρέψαμε όλοι στη βάση ο αρχηγός έδωσε λήξη του συμβάντος.

Κάπως έτσι έληξε η διήμερη ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ. Για άλλη μια φορά η συναδελφικότητα, το ομαδικό πνεύμα και η αγάπη του εθελοντισμού φάνηκε και σ’ αυτή την άσκηση που διοργάνωσε ο ΟΦΚΑΘ με τη βάση ετοιμότητας Κιλκίς και την ΕΘΟΠΑΚΕ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και βοήθησαν με τις γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η άσκηση αυτή να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Στην άσκηση πήραν μέρος:

Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού

Εθελοντική ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών Επανομής.

Επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών Δ. Θεσσαλονίκης

Εθελοντική ομάδα Δ. Χορτιάτη

Εθελοντική διασωστική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών

Εθελοντική ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών Δ. Θερμαικού

Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δ. Πανοράματος

Σύλλογος καταδρομέων Β.Ελλάδος

Επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών Δ. Συντίκης

Βάση ετοιμότητας ΟΦΚΑΘ Κιλκίς.

Επίσης στην άσκηση παρευρέθηκαν ως παρατηρητές κρατικοί φορείς (Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Δήμοι) όπως επίσης και από άλλες εθελοντικές ομάδες που δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν.

Τέλος συγχαίρω ιδιαίτερα την τοπική ομάδα του ΟΦΚΑΘ στις Μουριές Κιλκίς που για ένα διήμερο άφησαν το κυνήγι και ήταν επί ποδός για τις ανάγκες της άσκησης και των εθελοντών και επειδή ως βάση ετοιμότητας γνώριζαν καλά την περιοχή και το βουνό είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση.

 

 

 

No Comments

Post A Comment