ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

4 Δεκεμβρίου, Παραμονή Παγκόσμιας ημέρας Εθελοντισμού

Στη Θεσσαλονίκη περιοχή FIX

  • 16 εθελοντικές ομάδες από ( Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Κιλκίς, Σέρρες)
  • 450 εθελοντές
  • 2 εκπαιδευμένοι σκύλοι (λαμπραντόρ)
  • 19 οχήματα, 2 πυροσβεστικά και 2 ασθενοφόρα εθελοντικών ομάδων έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την 1η άσκηση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε επίπεδο εθελοντικών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το σενάριο προέβλεπε σεισμό 6,8 ρίχτερ στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατάρρευση και φωτιά σε εργοστάσιο χαρτοποιίας. Ο κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί και ζητά τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων. Ο καιρός βροχερός με Νότιους Ανέμους και υγρασία στο 48%. Αναγγελία βοήθειας στις 10 το πρωί από τη συχνότητα της Νομαρχίας στα VHF. Σε δύο ώρες όλες οι ομάδες δηλώνουν ετοιμότητα. Από τις 12 πμ αναλαμβάνει δράση πρώτα το  Πυροσβεστικό τμήμα και σβήνει τις φωτιές. Στη συνέχεια οι διασώστες μπαίνουν στο κτίριο για ανεύρεση 110 θυμάτων (ηθοποιών). Αμέσως καταφθάνει και Υγειονομικό Τμήμα κάνοντας τη διαλογή (TRIAS) και οι τραυματιοφορείς αναλαμβάνουν τη μεταφορά θυμάτων στον προαύλιο χώρο, όπου δίνονται και οι πρώτες βοήθειες όπως επίσης ψυχολογική υποστήριξη από τον τομέα ΑΠΘ.

Τη μεταφορά αναλαμβάνουν τα ασθενοφόρα στα πλησιέστερα νοσοκομεία κατόπιν συνεννόησης με το κέντρο πληροφοριών (τμήμα τηλεπικοινωνίας).

Αφού οι ομάδες διάσωσης  δήλωσαν λήξη, σειρά είχε η ομάδα ασφάλειας για τον τελευταίο έλεγχο του χώρου. Έτσι γύρω στις 17:15μμ έχουμε λήξη συμβάντων.

Ακολούθησε    συνάντηση αρχηγών και ενημέρωση.

Για άλλη μια φορά οι κυνηγοί ήταν εκεί έχοντας αναλάβει την ασφάλεια της άσκησης. 16 άτομα του ΟΦΚΑΘ- 5 θύματα (ηθοποιοί) και 11 ασφάλεια χώρου – άφησαν για λίγο το κυνήγι για να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Έχοντας εκπαιδευτεί κατάλληλα όλο αυτό το διάστημα για τέτοιες συνθήκες, έφεραν εις πέρας το δύσκολο αυτό ρόλο που τους ανατέθηκε.

Την άσκηση παρακολούθησαν σε ειδικό χώρο παρατηρητών ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο περιφερειάρχης Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Τουλίκας, ο υποδιοικητής Π.Σ. Θες/νίκης κ. Ζάχος, ο διευθυντής Γ.Γ.Π.Π. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κοκολάκης, Δήμαρχοι και φορείς της πόλης, Σεισμολόγοι του ΑΠΘ, ομάδα ειδικών παρατηρητών από τον Πειραιά και εθελοντικές ομάδες από Κοζάνη, Καστοριά κλπ.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, γιατί παρόλη την έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν εγκατέλειψαν στιγμή τη θέση τους για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις άλλες ομάδες. Ένα μεγάλο μπράβο σ’ αυτούς τους άντρες που τίμησαν την κυνηγετική οικογένεια και έβαλαν πάνω από τις μπεκάτσες, τους λαγούς και τα γουρούνια την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο. Θέλω να ξέρουν οι τοπικοί άρχοντες ότι όταν χρειαστούν βοήθεια οι κυνηγοί θα είναι δίπλα τους, όχι μόνο το καλοκαίρι με τις φωτιές αλλά και το χειμώνα  σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσεως χρειαστεί.

No Comments

Post A Comment