ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ

Η ίδια η λέξη κυνήγι, στην Ελληνική γραμματεία, αποδίδει μοναδικά την έννοια της αξίας του σκύλου. Κυνηγός , είναι απλά ο οδηγών, ο ηγέτης, του κυνός, του σκύλου δηλαδή .Μόνο αυτή η προέλευση της λέξης κυνηγός, δίνει το χθες ,, το σήμερα και το αύριο της αξίας του σκύλου στο κυνήγι. Οι κυνηγετικοί σκύλοι, διακρίνονται σε δείκτες, ιχνηλάτες, διώκτες. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται δεκάδες φυλές, σημαντική όμως είναι η παρουσία του ντόπιου , Ελληνικού Ιχνηλάτη, ο οποίος είναι και διεθνώς αναγνωρισμένος .Η σχέση κυνηγού και σκύλου, είναι μια σχέση καθημερινή, μια σχέση αγάπης , μια σχέση παντοτινή.

ΣΚΥΛΟΙ ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ

ΜΠΙΓΚΛ

ΜΠΙΓΚΛ

Είναι σκύλος μικρόσωμος, αγγλικής καταγωγής, ιδανικός στο κυνήγι του λαγού και του κουνελιού. Κυνηγά μόνος   και με άλλα σκυλιά. Το πάθος του  για το κυνήγι τον κάνει να κυνηγά όλα τα τριχωτά θηράματα, ακόμα και αγριογούρουνο. Είναι δραστήριος, υπάκουος, τολμηρός, ανθεκτικός, κυνηγά ακόμα και στα πιο σκληρά εδάφη. Έχει μεγάλο πάθος, μεγάλη ταχύτητα και φοβερη αντοχή. Στην καταδίωξη είναι ακούραστος αλλά και υπομονετικός. Δεν εγκαταλείπει τόσο εύκολα το θήραμα. Στο ντορό είναι πολύ θετικός και ξεχωρίζει  πολύ εύκολα τα φρέσκα χνάρια από τα παλιά. Εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Σε πολλές χώρες ο κυνηγετικός αυτός σκύλος θεωρείται σκύλος διαμερίσματος ακόμη και σκύλος φύλακας, που δίνει συναγερμό με το παραμικρό ασυνήθιστο θόρυβο.
Θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους σκύλους, για έναν κυνηγό, που θέλει ένα χρήσιμο, φρόνιμο, έξυπνο, θαρραλέο και σίγουρο για κυνήγι και συντροφιά, προσαρμόζεται και μαθαίνει να ζει σε διαμέρισμα χωρίς να γίνεται ενοχλητικός, είναι δε καθαρός από τη φύση του. Μαθαίνει να ξεφωλιάζει  το λαγό σε πολύ μικρότερο χρόνο, από ότι οι άλλες φυλές. Φωνάζει όταν τα πατήματα του θηράματος είναι νωπά. Έχει άριστη όσφρηση. Κυνηγάει κάτω από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το προτέρημα  αυτό το κάνει να ακολουθεί πολλές φορές, όταν είναι άπειρο, τα βραδινά πατήματα του λαγού και να καταναλώνει πολύτιμο χρόνο στη βοσκή. Γιαυτο πολλές  φορές ακούμε τους κυνηγούς να παραπονιούνται  ότι το μπήγκλ τους έφαγε τη μέρα ψάχνοντας μέσα στο χωράφι χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. To μυστικό του είναι να οδηγείται από τον κυνηγό εκεί που φωλιάζει ο λαγός και ποτέ στη βοσκή. Αυτό  το γνωρίζουν πολύ καλά οι πεπειραμένοι κυνηγοί. Οι άπειροι ας πάρουν μαθήματα από αυτούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

Η επίσημη ονομασία είναι Ελληνικός Ιχνηλάτης και είναι το κλασικό Ελληνικό κυνηγόσκυλο – ακριβέστερα, λαγωνικό. Αρχέγονη Ελληνική φυλή που τα βασικά της χαρακτηριστικά παρέμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον έλληνα κυνηγό, την παράδοση και την λαγοθηρία. Σκύλος ολιγαρκής αφοσιωμένος, με δυνατό σκελετό χωρίς βάρος, ταχύτατος καλπαστής, έντονο κυνηγετικό ένστικτο και προσαρμόζεται με ευκολία και στα πιο δύσκολα μορφολογικά εδάφη, προικισμένος στην ιχνηλασία και στην καταδίωξη του λαγού χωρίς να υστερεί και στο κυνήγι του αγριόχοιρου μιας και η τόλμη σε συνδυασμό με την ευελιξία και την εξυπνάδα είναι χαρίσματα της φυλής. Ο ελληνικός ιχνηλάτης αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι και καμάρι της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας που πρέπει όλοι μας να το διαδώσουμε και να το προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ

ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ

Είναι ένα από τα ωραιότερα σκυλιά καταδίωξης της Ευρώπης, κυρίως  για το κυνήγι του λαγού. Το ανάστημα, το λεπτό σχήμα του σώματος, το γυαλιστερό τρίχωμα, το κάνουν εξαιρετικά ευχάριστο στην όψη, ενώ ο ελάχιστα εκδηλωτικός  ζωηρός χαρακτήρας του, το καθιστά πολύ συμπαθητικό και αγαπητό στον άνθρωπο.
Στην καταδίωξη είναι ακούραστος, φωνάζει το μονοντόρι και μπορεί να  ακολουθήσει τα ίχνη του ζώου που φεύγει για πολλές ώρες, που το αναγκάζει πολύ συχνά να επιστρέψει στη θέση που έφυγε και σε απόσταση βολής από τον κυνηγό.
Υπάρχουν δύο τύποι: Ο ένας με κοντό τρίχωμα, <<λειότριχο>>, και ο άλλος με σκληρό τρίχωμα, <<σκληρότριχο>>, χωρίς να έχουν μεταξύ τους  καμία άλλη διαφορά, ούτε στα σωματικά, αλλά ούτε και στα κυνηγετικά τους χαρακτηριστικά.

ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑ

ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑ

Ελβετικός σκύλος, ιχνηλάτης, τέλειος στο κυνήγι του λαγού, ξετρυπώνει πολύ εύκολα το θήραμα. είναι προικισμένος με πολύ ευαίσθητη όσφρηση, είναι ακούραστος και ικανός να κυνηγήσει με πάθος σε όλα τα εδάφη. Έχει δυνατή και ηχηρή φωνή που ακούγεται απο πολύ μακριά. Είναι ήρεμος, έχει θαυμάσιο χαρακτήρα με λεπτά αισθήματα, είναι φιλικός και αγαπητός απο τον άνθρωπο. Θεωρείται ότι είναι ο άρχοντας των ελβετικών ιχνηλατών.

ΜΠΛΕ ΤΗΣ ΓΑΣΚΩΝΗΣ

ΜΠΛΕ ΤΗΣ ΓΑΣΚΩΝΗΣ

Γαλλικός σκύλος ιχνηλάτης με λείο τρίχωμα, μέσου ύψους, ειδικός για το κυνήγι του λαγού. Φωνάζει πολύ, έχει σπουδαίο λάρυγγα. Η φωνή του είναι άξια προσοχής όταν ουρλιάζει και μερικές φορές υπόκοφη. Στην Ελλάδα πολλοί κυνηγοί το χρησιμοποιούν και για το κυνήγι το αγριόχοιρου με μεγάλη επιτυχία στη δουλειά του. Έχει πολύ ευαίσθητη όσφρηση, όπως όλα τα κυνηγόσκυλα της Μεσημβρίας. Είναι πολύ έξυπνος. Ακολουθεί τα ίχνη του λαγού με μεγάλη σιγουριά και ξετρυπώνει πολύ εύκολα το θήραμα. Είναι ακούραστος και κυνηγάει με πάθος σε όλα τα εδάφη. Χρησιμοποιείται για μεγάλο και μικρό κυνήγι. Φωνάζει μολονότι, έχει ήπιο και υπάκουο χαρακτήρα, με πολύ λεπτά αισθήματα και η εκγύμναση του είναι εύκολη.

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΒΑ'Ι'ΤΣΕΡ

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΒΑ'Ι'ΤΣΕΡ

Ελβετικός σκύλος, ιχνηλάτης, χρησιμοποιείται στο κυνήγι του λαγού, της αλεπούς και του ζαρκαδιού. Το πάθος του για το κυνήγι τον κάνει να κυνηγάει ακόμα και τον αγριόχοιρο. Προσαρμόζεται πολύ καλά στο κυνήγι του βουνού αλλά και του κάμπου, έχει πολύ ευαίσθητη όσφρηση, ακολουθεί με μεγάλη θετικότητα το ντορό τον οποίο και φωνάζει. Καταδιώκει το θήραμα με μεγάλη σιγουριά, είναι υπομονετικός, ρωμαλέος και δυνατός. Ιχνηλατεί και κρύο ντορό. Η φωνή του είναι δυνατή, ηχηρή και χαρακτηριστική. Σχηματίζεται ανεπαίσθητα και φτάνει στη πλήρη ένταση της σε ηλικία τριών, το πολύ τεσσάρων χρόνων.

ΑΡΤΟΥΑ

ΑΡΤΟΥΑ

Σκύλος ιχνηλάτης για μικρό κυνήγι, άριστος για κυνήγι του λαγού, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, αλλά και στα δάση. Έχει πολύ καλή και λεπτή όσφρηση, ακολουθεί με πολύ σιγουριά το ντορό κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Έχει μεγάλη αντοχή και καταδίωξη, κυνηγάει το θήραμα για πολλές ώρες, σε όλα τα εδάφη. Έχει μέτρια αλλά συγκρατημένη ταχύτητα. Σκύλος θαρραλέος με πολύ ζωηρή εξυπνάδα και είναι μια από τις καλύτερες ράτσες για το κυνήγι του λαγού. Κυνηγάει τόσο το λύκο, όσο το αγριογούρουνο και το ελάφι, αλλά δεν πλησιάζει καθόλου την αλεπού, ένα μεγάλο πλεονέκτημα για ιχνηλάτη της σημερινής εποχής μας.

ΣΚΥΛΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ

Σκύλος δείκτης καταγόμενος από την Αγγλία. Όμορφος, αθλητικό σκύλος, κομψός, νευρώδης με ωραία χρώματα και μεταξένιο μακρύ τρίχωμα. Έχει συμμετρικό σώμα, άρτια κίνηση, καλές γωνιώσεις, δύναμη, χάρη και η ευγενική έκφραση. Τα χρώματά του είναι: Ασπρόμαυρο, άσπρο-πορτοκαλί, άσπρο-συκωτί ή τρίχρωμο με την προσθήκη μπρούτζινων κηλίδων στο ασπρόμαυρο ή στο άσπρο συκωτί. Το ύψος των αρσενικών φτάνει 5-68 εκ., θηλυκών 61-65 εκ. Έχει εξαίρετο χαρακτήρα, φιλικό και καλόκαρδο. Από τη φύση του είναι ήπιος, εύπλαστος και εκπαιδεύσιμος, είμαι κοινωνικός και πρόθυμος να ευχαριστήσει τον κύριό του. Το κυνήγι του έχει χάρη, είναι δραστήριος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με έμφυτη αίσθηση θηράματος.

ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ

ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ

Ταχυκίνητο, ευέλικτο, ακούραστο, υπάκουο, μικρόσωμο με μια έρευνα πολύ μεθοδική που δεν αφήνει άψαχτο μέρος κυνηγώντας μπεκάτσα στα πυκνά, ορτύκια στο κάμπο η πέρδικα στο βουνό.Φέρμα πολύ σταθερή, έκφραση εκπληκτική και απόρτ έμφυτο. Αυτό είναι το Επανιέλ Μπρετόν ένα πολύ καλό κυνηγόσκυλο, αλλά και ένας όμορφος σύντροφος.

ΠΟΙΝΤΕΡ

ΠΟΙΝΤΕΡ

Το πόιντερ είναι ένας όμορφος σκύλος δείκτης με Αγγλική καταγωγή. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός λόγω του πληθωρικού και ευγενικού χαρακτήρα του. Έχει σταθερή συμπεριφορά τόσο ως σύντροφος όσο και ως συνεργάτης στο κυνήγι. Έχει αριστοκρατικό παράστημα και στήσιμο, τα χρώματά του μπορεί να είναι άσπρο-καφέ, άσπρο-πορτοκαλί, άσπρο-μαύρο ή μονόχρωμα στα παραπάνω χρώματα. Το ύψος των αρσενικών φτάνει τα 63 έως 70 εκατοστά ενώ των θηλυκών 5 εκατοστά περίπου, λιγότερο. Η σωματική του κατασκευή έχει ασύγκριτες αναλογίες. Πανίσχυρη, καλοδεμένη, λυγερή χωρίς ασυνέχειες. Το κεφάλι είναι όμορφα σχηματισμένο. Η έκφρασή του είναι χαρούμενα σοβαρή. Τα αυτιά του πεσμένα και λεπτά Ο λαιμός μακρύς και μυώδης, το σώμα εργονομικά σχεδιασμένο. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στους πρώτους μήνες ζωής του σκύλου που αποτελούν το θεμέλιο της υπόλοιπης υγιεινής ζωής του. Η συνεχής άσκηση το αναζωογονεί και η εξοχή είναι ο φυσικός του χώρος αφού του αρέσει πολύ ο ελεύθερος καλπασμός. Τα Πόιντερ δεν μπορείς να τα κακομεταχειριστείς αφού σπάνια θα σου δώσουν αυτό το δικαίωμα. Το Πόιντερ έχει στο αίμα του τη φέρμα και δίκαι ονομάζεται αριστοκράτης των δεικτών. Βέβαια για να ξετυλίξει τα χαρίσματά του χρειάζεται την ανάλογη εκπαίδευση όπως όλα τα σκυλιά. Όταν όμως ανατραφεί και εκπαιδευτεί σωστά, σε καμία περίπτωση δεν θα απογοητεύσει τον κύριό του.

ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ

ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ

Ο Γερμανικός σκληρότριχος [ wirehaired ]δείκτης είναι ένα μυώδες, μέσου μεγέθους σκυλί . Ισορροπημένα στο μέγεθος και γεροδεμένα. Tα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι το σκληρό τρίχωμα για την ανθεκτικότητα στις δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες και του προσώπου η επένδυση. Ο χαρακτήρας του είναι ευφυής, ενεργητικός και παθιασμένος κυνηγός. Με αξιόπιστη ιδιοσυγκρασία, είναι κατά περιόδους σε απόσταση και μη φιλικός προς τους ξένους , αλλά είναι ένας πιστός και στοργικός σύντροφος της οικογένειας και του αφεντικού και αρκετά ..άτεγκτος φύλακας του σπιτιού . Θέλει αρκετή προσοχή στις συναναστροφές του με τα άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα τα αρσενικά λόγω του πολύ ισχυρού και ιδιαίτερα σκληρού του “δαγκώματος” .

ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

Tα ΣΠΑΝΙΕΛ. Ομάδα κυνηγετικών σκύλων πού περιλαμβάνει τις ακόλουθες ράτσες: άιρις γουώτερ σπάνιελ, κλάμπερ σπάνιελ, σάσσεξ σπάνιελ, φίλντ σπάνιελ, κόκερ, αγγλικό σπρίγκερ σπάνιελ, ουαλικό σπρίγκερ σπάνιελ. Τα κυνηγετικά σπάνιελ είναι σκυλιά με μακρύ, λείο, κυματιστό ή κατσαρό τρίχωμα, μέτριου αναστήματος, 12 μέχρι 30 κιλά, που ο σκοπός τους είναι να διατρέχουν εξαιρετικά δύσκολα εδάφη, όπως τους βάλτους, τα δάση, τα βουνά, να σηκώνουν το θήραμα και να το φέρνουν σκοτωμένο στον κυνηγό.

ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

Το κόκερ σπάνιελ κατάγεται από την Αγγλία, είναι μικρόσωμο, όμορφο με πολλές κυνηγετικές δυνατότητες. Οι χρωματισμοί που συναντάμε είναι μονόχρωμο μαύρο ή ξανθοκόκκινο ή ποικιλόχρωμο (ασπρόμαυρο, ασπροκόκκινο, στικτό). Είναι μικρόσωμος σχετικά σκύλος με ύψος μέχρι 40,5 εκ. για τους αρσενικούς και 38 εκ. για το θηλυκό. Έχει ισορροπημένη κατασκευή. Πολύ ωραίο κεφάλι με πανέμορφα μάτια και γλυκιά, θέρμη, χαρούμενη έκφραση. Πολύ καλές γωνιώσεις, σκέλη ίσια με δυνατά αλλά όχι βαριά κόκαλα, κοντή ουρά λίγο πιο κάτω από την ευθεία της ράχης. Κίνηση ζωηρή, δυνατή, πολύ εργονομική και αποτελεσματική, καλύπτει πολύ έδαφος με αισθητική αρμονία και φαινομενική έλλειψη προσπάθειας. Το Κόκερ είναι ένα χαρισματικό, πολυμήχανο και μεταδοτικά αισιόδοξο σκυλί που η εντυπωσιακή του εμφάνιση κρύβει μεγάλη δύναμη, ένθερμη και γενναία καρδιά και ασίγαστο πάθος να βρίσκεται στο πλευρό του ανθρώπου σαν σύντροφος ή κυνηγόσκυλο με την ίδια αφοσίωση.Χρειάζεται σταθερή αγωγή και εκπαίδευση με ήπιο τρόπο, έντονη ενθάρρυνση και ανταμοιβή, καθημερινό χτένισμα και βούρτσισμα γιατί το μακρύ του τρίχωμα τον κάνει δύστροπο αν μπερδευτεί ή έχει ξένα σώματα. Προσοχή στην ανάπτυξη, έντονη ανάγκη για άσκηση στο ενήλικο κόκερ, κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα, συντροφιά γιατί δεν είναι μοναχικός σκύλος ούτε μπορεί να μένει κλεισμένος κάπου επί ώρες.

ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ

ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ

Τα γερμανικά μπράκ είναι τα πιο διαδεδομένα σκυλιά φέρμας σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία έχουν καλή θέση στην καρδιά των κυνηγών αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στους αγώνες εργασίες είναι οι μοναδικοί αντίπαλοι των Επανιέλ Μπρετόν. Σχετικά καινούργια ράτσα , τα Γερμανικά Μπράκ , των οποίων η προέλευση ανάγεται στα μέσα του περασμένου αιώνα κατάφεραν , όπως και τα Επανιέλ Μπρετόν , να προσαρμοστούν στις σύγχρονες κυνηγετικές συνθήκες. Μολονότι στη Γερμανία διατήρησαν την ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα, σε όλα τα άλλα μέρη θεωρούνται σκυλιά φέρμας. Τα Γερμανικά πόιντερ , είναι γρήγορα σκυλιά , που κυνηγούν σε μεγάλες αποστάσεις τα δύσκολα θηράματα. Η δυνατή τους όσφρηση δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις Βρετανικές φυλές. Πολύ έξυπνα σκυλιά , μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες τις συνθήκες και μαθαίνουν εύκολα , αλλά ορισμένοι κυνηγοί τα θεωρούν κάπως δύσκολα. Βέβαια , η εκπαίδευση απαιτεί μεγάλη σταθερότητα γιατί έχουν κάποια μία εξοργιστική συνήθεια , προσπαθούν να επιβληθούν στο αφεντικό τους. Αλλά όταν λέμε σταθερότητα δεν εννοούμε βία . Η μεγάλη ειλικρίνεια που διακρίνει αυτά τα σκυλιά , καθιστά την εκπαίδευση τους εύκολα. Δεν έχουν ιδιοτροπίες ιδιαίτερες , θέλει λιγάκι προσοχή με τα άλλα σκυλιά . Τα σκυλιά μαθαίνουν εύκολα να φέρνουν τα θηράματα , αλλά ορισμένα δαγκώνουν δυνατά. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Γερμανία υποχρεώνονται να σκοτώνουν τα επιβλαβή ζώα.

ΣΚΥΛΟΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ