ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΛΕΣ

 

Στις 6 Ιανουαρίου στο όρος Μπέλλες του νομού Σερρών, η κατάσταση σημειώθηκε  κρίσιμη αφού 9 ορειβάτες έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η συνεχής χιονόπτωση σε συνδυασμό με τα αυξημένα μποφόρ του ανέμου έκαναν αδύνατη την κατάβαση των 7 ορειβατών, αφού οι 2 σταμάτησαν λόγω της αδυναμίας του ενός να συνεχίσει λόγω κρυοπαγήματος. Η δύση του ηλίου δυσκόλεψε περισσότερο τις συνθήκες.

Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες στην περιοχή του συμβάντος η ομάδα του ΟΦΚΑΘ  της βάσης ετοιμότητας Κιλκίς  κατέφτασε  πρώτη μετά την κλήση που δέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  για την αναζήτηση των ορειβατών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης ο ελληνικός στρατός, η πυροσβεστική υπηρεσία, 4 εθελοντικές ομάδες (ΕΠΟΜΕΑ Θεσ/νίκης, ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής- ΟΔΙΚ-ΕΟΔ) καθώς και η ΕΜΑΚ που είχε το συντονιστικό ρόλο. Από το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου ξεκίνησε μια οργανωμένη έρευνα των χαμένων ορειβατών, με αποτέλεσμα μετά τα μεσάνυχτα να βρεθούν οι 4 από τους 7 ορειβάτες σε άσχημη κατάσταση λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.

Όμως η ανησυχία για την τύχη των υπολοίπων ορειβατών ήταν έντονη.  Την επόμενη μέρα οι έρευνες συνεχίζονταν ασταμάτητα μέχρι που ένας κυνηγός, μέλος του ΟΦΚΑΘ, εντόπισε το σημείο που βρισκόταν ένας ορειβάτης, ο οποίος δυστυχώς ήταν ήδη νεκρός. Μετά από λίγο εντοπίστηκαν οι άλλοι 4 σε κοντινό καταφύγιο από άντρες της ΕΜΑΚ. Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η μεταφορά του νεκρού σε φορείο με τη βοήθεια των κυνηγών και των αντρών της ΕΜΑΚ.

Συμπερασματικά, κατόπιν την αναφορά των γεγονότων, οι κυνηγοί διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην ανεύρεση του νεκρού ορειβάτη και την αναζήτηση και διάσωση των υπολοίπων, αφού αυτοί ήταν οι καθοδηγητές ως οι καλύτεροι γνώστες των ορεινών περιοχών. Οι κυνηγοί γνωρίζουν κάθε σημείο του όρους διότι κατά την κυνηγετική περίοδο περπατούν αρκετές ώρες και οι σωματικές αντοχές τους είναι αξιόλογες. Με βάση τα παραπάνω γεγονότα οι κυνηγοί είναι ορεινοί διασώστες!

Συγκεκριμένα, ο ΟΦΚΑΘ, με τη συμμέτοχη και άλλων εθελοντικών ομάδων, πριν από ένα μήνα πραγματοποίησε διήμερη άσκηση ορεινής διάσωσης στο συγκεκριμένο βουνό- Μπέλλες. Ώστε τα μέλη τους να είναι εκπαιδευμένα σε παρόμοια συμβάντα. Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, διοργάνωσε 2 φορές μαθήματα πρώτων βοηθειών από ειδικευμένους εκπαιδευτές. Συνεπώς, τα μέλη του κατέχουν πιστοποίηση για το πώς να σώσουν μια ζωή. Όλες αυτές οι δράσεις του είναι αξιοσημείωτες, αφού τα ορεινά ατυχήματα είναι συνήθη και πολλές φορές αναπόφευκτα.

Οι κυνηγοί για ακόμα μια φορά απέδειξαν τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα τους ως επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες των ορεινών περιοχών. Η δραστηριότητα αναψυχής που ακολουθούν οι κυνηγοί δεν περιορίζεται μονό στην ατομική τους ικανοποίηση αλλά φαίνεται ότι ωφελεί και το κοινωνικό σύνολο.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί η εθελοντική διάθεση των κυνηγών να βοηθήσουν και να ενισχύσουν σε ορεινά ατυχήματα. Αφιερώνουν χρόνο και κόπο χωρίς την παραμικρή  ανταμοιβή. Είναι άτομα με έντονο το ομαδικό και συμμετοχικό αίσθημα. Έτοιμοι και μάχιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη ορεινή αποστολή.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε το συνάδελφο κυνηγό Ιωάννη Γιουβαντσή, μέλος του Κ.Σ. Ροδόπολης για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφερε καθώς για 2 μέρες ήταν ο οδηγός μας σε όλη την αποστολή.

No Comments

Post A Comment